Romania anului 2010. Mii de firme se inchid iar patronii acestora isi plang pe buna dreptate soarta. Mii de oameni isi pierd locul de munca si se uita cu spaima la ziua de maine. Pare ca nici o situatie nu e mai buna decat cealalta. Ce sa alegi?
Majoritatea angajatilor pe care eu ii cunosc isi asculta instinctul de conservare, incearca sa nu faca miscari ample. Raman low profile si asteapta ceva… schimbarea. Cati vor mai rezista pana cand aceasta va veni?
Patronii pe de alta parte nu au cash-flow, nu au clienti sau, mai rau, clientii nu isi platesc facturile. Iar ajutorul nu vine de nicaieri.
Voi ce ati face? Daca astazi v-ar fi deschise ambele drumuri. Daca ati avea pe masa in fata voastra posibilitatea de va angaja sau a va deschide propria afacere, ce ati alege. Raspunsul ma intereseaza mai ales din perspectiva sigurantei pe care v-o da una sau cealalta varianta. De aceea vreau sa elimin din discutie castigul material considerand ca amandoua caile va genereaza un venit asemanator, cel putin la inceput.
Nu mi-am propus sa raspund la aceasta intrebare insa as vrea sa punctez cele doua aspecte prin prisma “perioadei de criza” .
RăspundețiȘtergereCei care vor sa isi schimbe locul de munca si se simt suficient de bine pregatiti au ocazia acum “ sa demonstreze”. Un angajat care îşi face treaba şi care reuşeşte să livreze rezultate va fi cu atât mai apreciat într-o perioadă în care, pentru a supravieţui, organizaţiile trebuie să producă, în primul rând, calitate. Valoarea unei organizaţii stă, de cele mai multe ori, în calitatea propriilor angajaţi, iar angajatorii care conştientizează acest aspect vor avea de câştigat în faţa concurenţei.
Pe de alta parte, deschiderea unei afaceri pe timp de criza este destul de riscanta oricat de multe cunostinte poseda managerul. Cel care se aventureaza intr-o astfel de experienta ar trebui sa dispuna de foarte multe lichiditati pentru a fi pregatit pentru cel putin cateva luni in care afacerea va merge, probabil, pe minus. Este mult mai dificil sa dezvolti si sa respecti un plan sustenabil de business in astfel de conditii. Afacerile cu potential de succes in conditii de criza ar fi cele de nisa, care aduc un element diferentiator si un beneficiu clar consumatorului: recuperare de debite sau cumparare de companii falimentare.
Personal sunt multumit cu ceea ce fac de cativa ani, adica freelance. E combinatia ideala intre cele 2... Intr-adevar, anul acesta probabil vom pasi, eu si partenerul meu, pe drumul antreprenoriatului, dar cu accent maxim pe externalizari, adica pe colaborari cu freelanceri si companii pentru segmentele pe care nu le putem acoperi personal; in acceptiunea mea, este sistemul care genereaza cea mai mare motivatie si implicit performanta.
RăspundețiȘtergerefor Ramona: Cred ca ai raspuns la intrebare chiar daca nu ti-ai propus la inceput sa o faci.
RăspundețiȘtergereSa iti fie recunoscute meritele ca angajat nu este intotdeauna foarte simplu. Sustin abordarea ta legata de importanta fiecarui membru al echipei in determinarea imaginii intregului. Venind de la un om de HR ma face sa imi doresc sa existe cat mai multi cu atitudinea ta in jurul nostru.
Ca antreprenor, sunt de asemenea adeptul exploatarii niselor de piata potrivite. Cumpararea companiilor falimentare prefer sa nu o consider insa un business.
for Valentin Ionescu: Sa alegi calea care te face sa fi multumit de ceea ce faci. Poate ca este raspunsul cel mai corect la intrebarea cu care am inceput discutia. In definitiv oamenii sunt foarte diferiti, unora l-i se potriveste mai bine haina de patron iar altora cea de angajat. Performanta este mai lesne de atins atunci cand faci ceea ce te pune cel mai bine in valoare.
RăspundețiȘtergereTrecerea de la freelancer la antreprenor reprezinta o evolutie mai simpla decat transformarea freelancer-ului intr-un salariat. Asta inseamna ca, lucrand pe cont propriu, ai fost mai mult propriul tau patron, decat propriul tau angajat. Miscarea pe care vrei sa o faci acum este forma aleasa de tine pentru a-ti creste business-ul, de la un angajat la mai mult angajati.
Modul in care o faci, mizand pe externalizari si colaborari, denota maturitate si prudenta, iar astea nu au cum sa iti strice, mai ales in aceste vremuri.
Dragul meu Anto,
RăspundețiȘtergereIn primul rand felicitari pentru intrarea in blogosfera! Discutiile noastre face-to-face le voi transpune de acum, atunci cand imi va permite timpul, si aici...si astept sa combatem!
Acum, discutand despre tema in discutie...
La cateva seminarii pe teme de afaceri si startup-uri obisnuiam sa vorbesc despre visul tanarului roman de a deveni patron si nu antreprenor! Este visul oricarui tanar de a avea propria afacere! din cele peste 1000 de cv-uri primite in organizatie, la intrebarea "unde va vedeti peste 5 ani", 85% dintre respondenti au indicat pozitia de a conduce propria afacere. Se pare ca este un vis, dar un vis care nu are la baza pragmatism si argumente logice. am mers si mai departe si am aflat ca de fapt multi se gandesc ca propria afacere le asigura pe langa bunastare, o libertate si un timp liber mult mai mari. Si de aici poate incepe dezbaterea cu o alta intrebare: preferi sa fii propriul tau angajator, limitat intr-o afacere de mici dimensiuni, care sa iti asigure un trai decent sau preferi sa excelezi/performezi intr-un domeniu pentru angajatorul care iti poate oferi ascensiune, cariera, pregatire, un anumit grad de socializare si, bineinteles, un confort financiar pe care ti-l meriti si ti-l castigi prin recunostinta valorii tale?
Suntem de fapt ceea ce suntem si din cauzele educationale, si ma refer aici la gradul de cultura si morala pe care le deprindem. Mare parte dintre noi, cei tineri, am cunoscut o societate de angajati (prin parintii nostri) si de idealuri aale acestora din perioada comunista. Multi se gandesc ce bine le-ar sta ca "patroni", dar au doar idealul de a avea mai mult timp liber corelat cu o bunastare care sa le asigure un trai decent pentru azi, si poate pentru maine. Am luat mai mult de la greci (nascuti prin definitie de a face cat mai multi bani cu eforturi minime) si foarte putini din rigurozitatea occidentala. Practic, ne traim soarta in balcanii nostri si nu putem intelege ca daca am avea o tara plina de "patroni" nu ar mai avea cine sa munceasca pentru noi. Sau poate intelegem "patronismul" prin posibilitatea de a presta servicii pentru un alt "patron". Si daca stai sa le legi, de fapt ajungi sa vezi ca multi "patroni" sunt practic tot angajati, pentru ca prea putini stiu si pot fi ANTREPRENORI.
for Vlad: Ai descris foarte corect tipologia celor care viseaza sa ajunga patroni. Si visul acesta, la fel ca si cel imobiliar al proprietatii, la fel ca altele asemenea, vine dintr-o dorinta de a evolua pe care eu o respect. Si totusi, ca sa ajungi sa fi implinit, e musai sa iti doresti lucruri pe care le poti atinge. Idealurile pe care ti le propui trebuie sa te reprezinte pe tine ca persoana. De cele mai multe ori doar incercand iti poti da seama de asta.
RăspundețiȘtergereIn acelsi timp, cautarea pragmatismului, a argumentelor logice, a castigului in fiecare actiune, iti defineste sistemul tau de valori. Trebuie sa itelegi ca exista oameni in jurul tau pentru care castigarea de timp, pe care sa il foloseasca in mod personal poate sa reprezinte un scop in sine. Daca pentru asta trebuie sa se faca patroni si nu antreprenori, poate ca le este de ajuns. Antreprenoriatul inseamna si multa renuntare, pentru ca altfel l-ar face mult mai multi. Asa il fac doar cei care au chemare si energie sa o faca. Asta nu ii face pe ceilalti sa fie mai prejos, doar altfel.
Consider ca aici se impune o strategie win-win, in aceasta perioada: faci ambele chestii, cat de mult timp se poate. Cashul e pretios acum, afacerile decoleaza greu. E mult de munca? Desigur. Daca nu esti in stare sa-ti asumi si sa dovedesti acest "mult", atunci pe tine scrie "angajat".
RăspundețiȘtergereto "fonduri structurale": cat de bine le poti face pe amandoua in acelasi timp? chiar daca iti asumi "multul" de munca, e greu sa oferi implicare maxima in doua directii total diferite. cu toate acestea inteleg ca aceasta abordare vine mai mult din nevoie decat din voie. din ceea ce spui inteleg ca preferi sa imbraci hainele patronului, iar sa fi angajat reprezinta pentru tine pelerina de vreme rea. nu-mi ramane decat sa iti urez ca pe strada ta sa fie din ce in ce mai mult soare.
RăspundețiȘtergereSimplu..:)
RăspundețiȘtergereMa extind! Cand unii "mor" altii "se ridica"
Daca tinem cont ca "expansiunea" are costuri mai reduse astazi decat in trecut..cred ca am zis ..cam tot..
for Cornel Balan:
RăspundețiȘtergereo solutie curajoasa, deloc usoara in aceste vremuri. te extinzi iar principalul comustibil este cash-ul asa ca prima conditie ar fi sa il ai. cum nu prea il poti lua de la banci presupun ca vine din surse interne. asta inseamna ca ai fost chibzuit si in trecut pentru ca in prezent ne vine foarte usor tuturor sa fim chibzuiti.
si uite asa a mai intra in discutie aici o noua specie de om de afaceri - investitorul pe timp de criza. succes.